Kezdet és megújulás

Az AQUA BALANCE önfejlesztő játék élja, hogy egy könnyen kipróbálható szemléletmód segítségével a „külső” és „belső” világunk felfedezőivé és tudatos alakítóivá tehet bennünket. Mindenki aki használja, a  saját tapasztalataira alapozva egy rugalmas és befogadó világképet ismer meg, melynek sajátos alapelvei vannak. Azok tudatos alkalmazása garantáltan elvezet a bőség megtapasztalásához. Jelentsen ez szeretetet, egészséget, biztonságot, kiemelkedő képességeket, spirituális felismeréseket, vagy akár pénzt. Ehhez mindössze nyitottság, inspiráció, és kísérletező szellem szükséges, mely képességek mindenkiben ott szunnyadnak. Az AQUA BALANCE készítői szívből kívánják, hogy a felhasználók játékosan és örömteli módon ébredjenek  tudatára elméjük lehetőségeinek…

Mindenkinek az életében vannak pillanatok, melyek a változás időszakait jelzik. S nem árt tudni: a kezdet, a megújulás és a bizonytalanság szorosan összefonódó jelenségek. Minden nap minden pillanatban ott az újrakezdés és a megújulás lehetősége. Ehhez mindössze egy szívből meghozott döntés szükséges.

Ha ez ilyen egyszerű, akkor mégis miért olyan nehéz sokszor meglépni azt, amiről tudjuk, hogy meg kell tenni? Mert ilyenkor az ismeretlennel kerülünk szembe. Az ismert, a tudott a biztonság illúzióját rejti. S hogy miért illúzió? Mert ellentmond a változás állandóságának.

Legyünk őszinték. Az Élet egyik legfontosabb jellemzője, vagy inkább ennek az Univerzumnak az alaptörvénye: a változás. Ezzel viszont együtt jár annak egy mostohán kezelt gyermeke: a bizonytalanság. A megújulás és az önismeret kulcsa rejlik abban, ha megvizsgáljuk hogyan viszonyulunk a változáshoz, s az azzal jár bizonytalansághoz. S valóban feltesszük magunknak a kérdéseket: Vajon mi a hasznosabb? Elfutni előle? Küzdeni a biztonságért? Vagy megtanulni felhasználni, s meglátni benne a lehetőségeket? Ezekre a kérdésekre vonatkozóan a válasz mindig egyéni… Ne menjünk el mellettük válasz nélkül. Valóban tudatosítsuk milyen energiák és minőségek jelennek meg bennünk a bizonytalanság különböző formáira. Az enyhébb bizonytalanságot generáló helyzetekben pedig akár tudatosan maradjunk benne egy ideig, s ott figyeljük elménk mentális és érzelmi automatikus menekülési útvonalait

A bizonytalanság létezését lehet tagadni, vagy elfogadni, de legjobban akkor járunk, ha megfigyeljük a saját életünkben, vagy még inkább a saját elménkben. Vegyük észre hogyan jelenik meg. s ami még fontosabb, tudatosítsuk mi a tanult reakciónk arra vonatkozóan.  Ha ezt megtesszük, nem fog elménk tudattalanul és reaktív módon ellenállni a változásnak. Így képesek leszünk újabb és újabb szakaszait megélni az örök megújulásnak. Akkor a kezdet nem lesz többé félelmetes, és nyitott szívvel fogadjuk, amikor megjelenik. Az Élet egy örömteli kalanddá, felfedezéssé és utazássá válik számunkra.

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor beláthatjuk, hogy soha nem tudhatjuk mi fog történni a következő napon. Csak remélhetjük, hogy maradnak azok az emberek, helyzetek, dolgok az életünkben, amelyeket szeretünk, s biztonságot jelentenek számunkra. Vagy akár maga az életünk nem fordul gyökeresen új irányba. Ezt beismerni nem könnyű, mert a bizonytalanság olyan feszültséget (félelmet) generál az elmében, melyet az képtelen elviselni. Arra sarkallja, hogy biztonságot, vagy legalábbis annak illúzióját próbálja meg létrehozni. Ez nagyon sokféle formában megnyilvánulhat. A tartalomtól függően az alapelv az azonosulás. Mivel? Például a birtoklás érzésével tartósnak látszó fizikai tárgyakkal kapcsolatban. Esetleg egy meggyőződéssel, „az én már tudom”, „ez lehetetlen”, „az butaság” gondolatával, társadalmi szereppel, egy elért eredménnyel, egy nemzetiséggel vagy vallási, spirituális gondolattal, elképzeléssel. A sor végtelen.

A kezdet és megújulás természetessé, könnyeddé és építővé válásához a gyakorlatban kell alkalmazni a következő lépéseket.

  • Első lépésben megtanuljuk elfogadni a bizonytalanságot. Nem menekülni automatikusan semmilyen elképzelésbe. Ekkor megjelenik bennünk egy újfajta, mélyen gyökerező, s eddig ritkán átélt béke.
  • Aztán a következő lépésben, amikor megbarátkozunk a világ jelenségeinek örök átalakulásával, akkor kinyitjuk életünk kapuját az valódi változások előtt. Ekkor már megtanulunk úgy tekinteni a bizonytalanságra, mint lehetőség végtelen forrására. Ekkor már nem akarunk mentálisan, vagy érzelmileg elmenekülni előle, hanem felébreszti bennünk a kíváncsiság, és a felfedezés izgalmát és örömét.
  • S így eljutunk a kreativitás folyamatának mind gyakoribb megéléséhez, ami az emberi élet egyik legfontosabb örömforrása. S, hogy mit fedezhetünk fel? A mindenségben rejlő olyan összefüggéseket, amiket csak önállóan, saját megújulásunk és fejlődésünk eredményeképp lehetünk képesek észrevenni. Csak tőlünk függ, hogy az Univerzum melyik jelensége ragadja meg a figyelmünket.
  • Ekkor kezdjük el tudatosobban átélni mindennapi apró örömforrásainkat. Az öröm és a kíváncsiság energiája segítségével túllépünk a kezdettel együtt járó szokásos félelmeken s az azokból születő aggódáson, negatív elképzeléseken, koncepcióikon. A megszokott dolgokhoz, cselekvésekhez, gondolatokhoz, és érzésekhez való ragaszkodáson. Ekkor már nem csak az elménket használjuk, hanem teret adunk a Tudat által inspirált kreatív folyamatok egyre gyakoribb megnyilvánulásának az életünkben.

Így lehet az eddig zavaró bizonytalanság a kezdet, a fejlődés, és a megújulás ugródeszkája. S így egy lazább, könnyedebb, tartalmasabb és építőbb élet jelenik meg számunkra, s környezetünk számára egyaránt.